De Canadese politie heeft twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij een aanslag op een trein wilden plegen.

Dat heeft zij maandag in een verklaring laten weten. De twee, Chiheb Esseghaier en Raed Jaser, komen uit de buurt van Montreal en Toronto en zouden de steun hebben gehad van leden van terreurbeweging al-Qaeda in Iran.

Hoewel de Canadese politie denkt dat ''de twee deze misdadige handelingen hadden kunnen en willen uitvoeren, was er geen directe bedreiging van de bevolking, spoorwerkers, treinpassagiers of de spoorinfrastructuur'', aldus de politie.

De twee zijn geen Canadese staatsburgers en zouden het eerder op een spoorlijn dan op een specifieke trein hebben gemunt. Er is volgens de Canadese autoriteiten geen verband met de bomaanslagen vorige week bij de marathon van Boston.

New York

Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen zeggen dat het complot was gericht op een trein op de verbinding tussen de Canadese stad Toronto en New York. Eerder had de Canadese omroep CBC gemeld dat een grote aanslag was voorkomen.

De politie volgde de gangen van Esseghaier en Jaser al meer dan een jaar op de voet en werkte samen met de Amerikaanse FBI en het ministerie van veiligheid.

De Canadese politie houdt later maandagavond een persconferentie.