Giorgio Napolitano stemt in met een tweede ambtstermijn als president van Italië. Dit heeft persbureau ANSA zaterdagmiddag gemeld. 

Het kiescollege komt om 15.00 uur bijeen. De belangrijkste politieke leiders van het land hadden Napolitano gevraagd om aan te blijven.

''In het besef van de redenen die aan mij zijn voorgelegd, en vol respect voor de personen die tot nu toe zijn voorgedragen voor de verkiezing van het nieuwe staatshoofd, ben ik van mening dat ik de beschikbaarheid moet aanbieden waarom ik ben verzocht'', aldus de verklaring die het Quirinaalspaleis zaterdagmiddag uitgaf.

Oud-Senaatsvoorzitter Franco Marini en oud-premier Romano Prodi hadden donderdag en vrijdag gefaald als kandidaten van centrumlinks, het grootste politieke kamp in Italië.

Te oud

Eigenlijk was Napolitano niet beschikbaar voor een tweede ambtstermijn, omdat hij zichzelf te oud voelt. ''Ik begin de last van de jaren te voelen'', zei Napolitano vorig jaar al tijdens een gesprek met Italiaanse kinderen dat op televisie werd uitgezonden.

Napolitano eist dan ook ''garanties'' voordat hij instemt met een tweede ambtstermijn. Die moeten ervoor zorgen dat de vastgelopen kabinetsformatie weer op gang komt. Hij pikt het volgens Italiaanse media niet meer dat hij tijdens de kabinetsformatie wordt geconfronteerd met allerlei ''veto's'', zoals gebeurde na de parlementsverkiezingen in februari.

Zo weigerde de komiek Beppe Grillo in de Senaat samen te werken met Pier Luigi Bersani, de grote overwinnaar van de verkiezingen voor de Kamer. De oud-communist Bersani op zijn beurt weigerde in zee te gaan met de door schandalen omgeven mediamagnaat Silvio Berlusconi.

Staatsgreep

Grillo noemt de herverkiezing van Napolitano een staatsgreep. Zijn Beweging 5 Sterren (M5S) is de belangrijkste overwinnaar van de parlementsverkiezingen in februari. De M5S kreeg vanuit het niets een kwart van de stemmen.

De protestbeweging M5S had zich vergeefs ingezet voor de staatsrechtsgeleerde Stefano Rodotà als nieuwe president. Grillo vindt dat nu ''miljoenen'' Italianen de straat op moeten gaan om te protesteren tegen de herverkiezing van de zittende president.

Volgens Grillo is Napolitano een vertegenwoordiger van de ''oude politiek'' die haar privileges en haar greep op de macht niet wil opgeven. ''Zij zijn tot alles bereid om veranderingen te voorkomen. Zij zijn vertwijfeld.''

Lees ook: Oud-communist Napolitano geliefd in Italië

Bisschoppen

Ook de katholieke bisschoppen hebben een beroep gedaan op Napolitano. De Rooms-Katholieke Kerk is van oudsher een zeer belangrijke maatschappelijk kracht in Italië.

''Deze grote figuur, aan wie Onze Lieve Heer ware gezondheid en kracht moge geven, moge de situatie in handen kunnen nemen, om de politieke wereld op gepaste manier bewust te maken, voor een keuze van ware waardigheid en grote verantwoordelijkheid'', aldus de CEI (Italiaanse Bisschoppenconferentie) in een verklaring waarin de herverkiezing van Napolitano wordt bepleit.