Het grensgebied tussen Iran en Pakistan is dinsdag getroffen door een zware aardbeving.

In de Pakistaanse provincie Beloetsjistan meer dan 30 mensen om het leven gekomen. Pakistaanse media meldden dat er alleen al in de plaats Mashkeel 21 doden vielen. Mashkeel ligt in het uiterste zuidwesten van het land, vlak bij de grens met Iran.

Het epicentrum van de aardbeving, de krachtigste in vijftig jaar tijd in de regio, was in het uiterste zuidoosten van Iran, meldde het Iraanse nieuwsmedium PressTV.

Er werd dinsdagavond nog een naschok met een kracht van 4,4 gevoeld. Het Iraanse Seismologische Centrum meldde dat de zware aardbeving een kracht van 7,5 had, minder dan het Amerikaanse geologische instituut USGS had gemeld (7,8). De eerste beving vond plaats om 12.45 uur Nederlandse tijd op ongeveer 15 kilometer diepte. 

Dunbevolkte streek

Aanvankelijk vreesde Iran het ergste, maar later schatten media dat er enkele doden en honderd gewonden zouden zijn gevallen in de dunbevolkte streek tussen de Iraanse provincieplaatsen Saravan en Khash.

Iraanse staatsmedia maakten aanvankelijk melding van ten minste 46 doden. 

In het gebied liggen volgens de Iraanse staatstelevisie de meeste communicatiemiddelen plat en is de stroom grotendeels uitgevallen.

Eerdere beving

Een week geleden werd dezelfde regio getroffen door een beving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Daarbij zijn volgens de staatstelevisie zeker 37 doden gevallen en 850 mensen gewond geraakt.

Timmermans

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de zware aardbeving in het zuidoosten van Iran.

''Ik betreur de slachtoffers en leef mee met de nabestaanden, de gewonden en zij die hun huis hebben verloren door de aardbeving. Op dit moment gaan we na of er behoefte bestaat aan inzet van een reddingsteam en of Nederland humanitaire hulp kan bieden via de VN of het Rode Kruis'', aldus Timmermans.

Bekijk de locatie van de aardbeving:


Grotere kaart weergeven