Anti-maffiastrijders zijn dinsdag in Sicilië verscheidene huizen binnengevallen op zoek naar maffiosi. 

De actie tegen de clan Cosa Nostra volgde nadat nieuwe sporen waren gevonden in de moordzaak van de bekende anti-maffiarechter Giovanni Falcone, meldt persbureau Ansa dinsdag.

Onderzoeksrechter Falcone, een symboolfiguur in de strijd tegen de Cosa Nostra, de maffia op Sicilië, werd op 23 mei 1992 met zijn vrouw en drie lijfwachten gedood door een bomaanslag bij Palermo. De daders gebruikten 500 kilo springstof om een deel van de snelweg op te blazen waarover Falcone reed.

Over zijn strijd tegen de maffia is later een zeer populaire televisieserie gemaakt.

De nieuwe bevindingen van de politie zijn gegrond op bekentenissen van voormalige maffiosi.Voor de moorden stond maffiabaas Giovanni Brusca destijds terecht. Hij werd bij verstek tot levenslang veroordeeld.

Explosieven

Pas in november 2012 werd de vermeende leverancier van de explosieven gearresteerd. Andere maffiosi die de politie in verband met de zaak op de korrel had, zitten allemaal voor andere misdrijven achter de tralies. De nieuwe arrestatiebevelen tegen hen hebben betrekking op aanvullende beschuldigingen wegens de moord op de rechter.