De aanslag tijdens de marathon van Boston maandagavond (Nederlandse tijd) hebben de VS en de wereld geschokt. 

De Verenigde Staten zijn in het verleden vaker doelwit geweest van terreuraanslagen in eigen land. Een overzicht van de meest recente grote aanslagen in de VS en een overzicht van terreur tijdens sportevenementen.

26 januari 1993: Een bomaanslag op het World Trade Center in New York doodde zes mensen en veroorzaakte 1000 gewonden. De aanslag werd uitgevoerd door een radicale moslim met banden met al-Qaeda.

19 april 1995: De extreem-rechtse terroriste Timothy McVeigh voerde een bomaanslag uit op een overheidsgebouw in Oklahoma en eiste daarmee het leven van 168 mensen. Onder de slachtoffers waren veel kinderen die zich in een kinderdagverblijf in het gebouw bevonden.

27 juli 1996: Een aanslag van een anti-abortusactivist op het Centennial Olympic Park in Atlanta kostte aan één persoon het leven. 111 mensen raakten gewond.

11 september 2001: Aanslagen met vliegtuigen op de twee torens van het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington kostten het leven aan bijna 3000 mensen. Een vierde gekaapt toestel stortte neer in Pennsylvania. Terreurbeweging al-Qaeda eistte de verantwoordelijkheid op.

September-november 2011: Brieven met miltvuur doodden vijf mensen, waarbij vooral politici en media het kennelijke doelwit waren. De dader was waarschijnlijk een wetenschapper die probeerde steun te krijgen voor een vaccin dat hij had ontwikkeld.

Overzicht van terreur bij sportevenementen:

21 april 1987: Bij een autobomaanslag in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo vallen meer dan honderd doden. De aanslag wordt gepleegd op het moment dat het cricketteam van Nieuw-Zeeland in Sri Lanka is.

27 juli 1996: Bomaanslag in Centennial Park in Atlanta, waar de Olympische Spelen worden gehouden. Er vallen één dode en ruim honderd gewonden.

5 april 1997: De Grand National, de beroemde Engelse paardenrace, wordt afgelast nadat twee gecodeerde meldingen van de IRA over bommen zijn binnengekomen. Zo'n zestigduizend mensen worden in allerijl geëvacueerd. De race wordt alsnog twee dagen later gehouden.

1 mei 2002: Enkele uren voor de aftrap van de halve finale van de Champions League wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona gaat een autobom af bij het Bernabeu Stadion in Madrid. Er raken zeventien mensen gewond.

8 mei 2002:  Een zelfmoordaanslag in Karachi kost veertien mensen het leven. De aanslag wordt gepleegd bij het hotel waar het Nieuw-Zeelandse cricketteam logeert. Het team vertrekt naar huis.

In 2006 worden Iraakse sportmensen drie maal het doelwit van geweld. Op 17 mei worden vijftien atleten en officials van het Iraakse taekwondoteam onderweg naar een trainingskamp in Jordanië ontvoerd. Er wordt nimmer meer iets van hen vernomen. Op 26 mei worden de Iraakse tenniscoach en twee van zijn spelers vermoord. Op 16 juli vallen vijftig gewapende aanvallers een sportconferentiecentrum in Bagdad binnen. Zij ontvoeren dertig atleten en officials, onder wie het hoofd van het Iraakse Olympische Comité.

9 april 2008:  Een Tamil-Tijger laat een bom ontploffen bij de start van een marathon ter gelegenheid van het Sri Lankaanse Nieuwjaar. Er vallen meer dan tien doden.

3 maart 2009:  De bus van het Sri Lankaanse cricketteam wordt door gemaskerde mannen aangevallen even buiten het stadion van Lahore, in Pakistan. Er vallen zeven doden; zes leden van het team raken gewond.

8 januari 2010: Assistent-coach Abalo Amelete en het hoofd van de mediavoorlichting van het voetbalteam van Togo vinden de dood als gewapende lieden het vuur openen op de bus van het team in Angola, waar het African Cup of Nations toernooi wordt gehouden. Ook de Angolese buschauffeur wordt gedood. Negen leden van het Togolese team raken gewond.

15 april 2013: Bij de finish van de marathon in Boston vinden twee bomexplosies paats. Er vallen drie doden, onder wie een jongetje van 8, en 144 gewonden.