Het aantal doden als gevolg van de terreuraanval van de extremistische Somalische beweging Al-Shabab in Mogadishu is maandag opgelopen tot 35, heeft een regeringsfunctionaris gezegd.

Bij de aanval op het hooggerechtshof kwamen negen militanten om het leven, zes van hen door het ontsteken van explosievenvesten. Later ontplofte ook een autobom bij de luchthaven.

Dahir Amin Jesow, voorzitter van de veiligheidscommissie van het Somalische parlement, zei maandag dat het dodental nog kan stijgen. Tientallen mensen raakten gewond, van wie een aantal er slecht aan toe is.

Hooggerechtshof

Het was de zwaarste aanval van Al-Shabab in Mogadishu sinds de extremisten in 2011 door regeringssoldaten en militairen van de Afrikaanse Unie uit de Somalische hoofdstad werden verjaagd. De aanval vond plaats terwijl het hooggerechtshof in zitting was. De Somalische inlichtingendienst en buitenlandse regeringen hadden een actie van Al-Shabab voorspeld; het Britse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde vrijdag dat er een aanval op til was.

Somalische veiligheidstroepen zijn vanuit het centrum naar de buitenwijken van Mogadishu verplaatst om de extremisten daar tegen te houden. Hierdoor is in het centrum van de stad echter een situatie ontstaan die zondag door de militanten werd uitgebuit, zei een westerse functionaris, die anonimiteit bedong.