Het onderzoek dat moet vaststellen wat de oorzaak is geweest van de vliegtuigcrash zaterdag voor de kust van Bali is van start gegaan.

Dat meldt persbureau AP.

Onderzoekers proberen vanaf zondag te achterhalen hoe het toestel van prijsvechter Lion Air, afkomstig uit Bandung, bij de landing op Bali door heeft kunnen schieten en in zee terecht is gekomen. Het vliegtuig brak in tweeën voordat het tot stilstand kwam in het ondiepe water voor de kust.

De Indonesische minister van Transport Bambang Ervan zei zondag dat de vliegdatarecorder al in het bezit is van de autoriteiten. De volgende stap is de voicerecorder van de cockpit. Ervan voegde daaraan toe dat de piloten worden getest op het gebruik van drugs of alcohol.

Ontsnapten

Bij de crash ontsnapten alle 101 passagiers en zeven bemanningsleden aan de dood. Iedereen kon door de hulpdiensten in veiligheid worden gebracht. Wel raakten 45 mensen gewond.

Lion Air is de grootste particuliere vliegtuigmaatschappij van Indonesië. In 2011 schoot een toestel van de maatschappij door bij een landing in Balikpapan en kwam terecht in een weiland. Er was toen sprake van zware regenval. Ook deze crash werd door alle inzittenden overleefd.