Paus Franciscus heeft een groep van acht kardinalen samengesteld die hem moeten gaan helpen bij het hervormen van de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms Katholieke Kerk. 

Het Vaticaan heeft dat zaterdag laten weten.

De kardinalen moeten Franciscus helpen met ideeën en voorstellen om de Curie te moderniseren.

Onder de gekozen kardinalen zijn Curiekardinaal Giuseppe Bertello, president van het orgaan dat Vaticaanstad bestuurt, de aartsbisschop van Boston, Sean Patrick O'Malley, aartsbisschop Reinhard Marx van München en Freising en de Congolees Laurent Monsengwo Pasinya.

Coördinator van de commissie is de aartsbisschop van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa, kardinaal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga. De commissie komt voor het eerst begin oktober gezamenlijk bijeen, maar Franciscus heeft tot die tijd herhaaldelijk contact met de leden.

Machtsstrijd

De hervorming van de Curie is een van de belangrijke taken voor paus Franciscus. Uit documenten, die via de butler van Franciscus' voorganger werden gelekt, bleek dat er achter de schermen van het Vaticaan sprake is van een machtsstrijd.

Vooral de positie van kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone, na de paus de belangrijkste bestuurder binnen de kerk, is omstreden.