Nieuw proces tegen Mubarak meteen uitgesteld

Het nieuwe proces tegen de vroegere president van Egypte, Hosni Mubarak, is zaterdag meteen na het begin voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De rechter trok zich terug en verwees de zaak naar een andere rechtbank. Hij verkondigde dat hij zich ''onbehaaglijk'' voelde bij het opnieuw bekijken van de zaak.

Mubarak is eerder veroordeeld tot levenslang, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van meer dan 800 betogers.

Hij liet veiligheidstroepen schieten op actievoerders die meededen in de opstand tegen zijn bewind die in 2011 tot zijn val leidde. In januari gaf een rechtbank toestemming voor een nieuw proces. Behalve Mubarak staan nog enkele andere prominenten uit het vroegere regime terecht.

Mubarak werd zaterdag met een helikopter naar de rechtbank in een buitenwijk van Caïro gevlogen. Op de Egyptische televisie was te zien hoe Mubarak liggend op een ziekenhuisbrancard het gerechtsgebouw werd binnengereden.

Protest

Op het plein buiten het gerechtsgebouw demonstreerden aanhangers van de oud-president. Ze vinden dat Egypte sinds de val van Mubarak aan de rand van de afgrond terecht is gekomen.

Tegenover het plein toonden nabestaanden van Mubaraks slachtoffers foto's van jongemannen die de revolutie niet overleefden. De politie hield de twee groepen demonstranten uit elkaar.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie