Kerry praat in China over Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is zaterdag aangekomen in China. Hij zal daar ontmoetingen hebben met de Chinese leiders en praten over de kwestie Noord-Korea.

Kerry wil China overhalen druk te zetten op Noord-Korea zodat dit land stopt met de oorlogsretoriek en zijn kernwapenprogramma opgeeft. China is de belangrijkste bondgenoot van het stalinistische regime in Pyongyang.

De Amerikaanse bewindsman maakt een trip door Aziƫ en was vrijdag in Zuid-Korea. Daar overlegde hij onder anderen met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye over Noord-Korea. Zondag reist Kerry naar Japan.

Maandag is een nationale feestdag in Noord-Korea. De 15e april was de verjaardag van Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea en grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Zuid-Korea en Japan hebben de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Noord-Korea grijpt de feestdag mogelijk aan voor een proef met een ballistische raket.

Mobiele lanceerinrichtigen

Noord-Korea lijkt te zijn gestopt met het verplaatsen van voertuigen die er uit zien als mobiele lanceerinrichtigen voor raketten. Dat meldden bronnen rond de Zuid-Koreaanse regering, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Eerder deze week verplaatste Noord-Korea telkens middellangeafstandsraketten en installaties in en uit een complex in de havenstad Wonsan. Dat was waarschijnlijk bedoeld om de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst bezig te houden.

Bekijk hier beelden van Kerry in China:

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie