VS zetten 18 Russen op zwarte lijst

De Verenigde Staten hebben 18 Russische functionarissen wegens schending van de mensenrechten op een zwarte lijst gezet.

De 18, wier naam het ministerie van Financiën in Washington vrijdag op internet zette, mogen de Verenigde Staten niet in. Als zij een rekening in dat land hebben, wordt die geblokkeerd.

De maatregel vloeit voort uit een wet die bepaalde schenders van de mensenrechten in Rusland treft en op 1 januari van kracht werd. De wet stelt dat mensen die betrokken zijn geweest bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski in 2009, de Verenigde Staten niet in mogen.

Magnitski overleed in voorarrest. Hij was gearresteerd, nadat hij over de Russische overheid had gezegd dat er systematisch en met instemming van topfunctionarissen op grote schaal fraude en verduistering was gepleegd. Hoewel hij niet meer in leven is, begon vorige maand een proces tegen hem.

In reactie op de Amerikaanse wet nam het Russische parlement een wet aan die adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse ouders verbiedt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie