Sudan en Zuid-Sudan willen normale relaties

Sudan wil normale betrekkingen met Zuid-Sudan, dat zich in 2011 afscheidde van het noorden. Dat zei de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir vrijdag tijdens zijn eerste bezoek aan Zuid-Sudan sinds de viering van de onafhankelijkheid.

Na die tijd laaiden de spanningen en gevechten echter telkens weer op, vooral vanwege conflicten over de olierijke regio's langs de 1000 kilometer lange grens.

Bashir zei na het overleg met de Zuid-Sudanese president Salva Kiir dat hij opdracht heeft gegeven om de grens naar het zuiden te openen voor het verkeer. Lang niet alle problemen zijn opgelost.

Zo moeten de grenskwesties definitief geregeld worden. Kiir zei dat afgesproken is verder te praten over de obstakels. Bashir heeft hem voor een tegenbezoek uitgenodigd in de Sudanese hoofdstad Khartoem.

Beveiliging

De beveiliging in de hoofdstad Juba was flink opgevoerd voor het bezoek. De route naar het regeringsgebouw was voor de Sudanese president en zijn 65 man tellende gevolg afgesloten en versierd met vlaggen van de twee landen.

Bashir verruilde zijn pak in de middag voor een traditioneel wit gewaad waarin hij ging bidden in de Kuwaiti-moskee in de stad. Hij zei tegenover de honderden moslims daar dat beide landen niet opnieuw de wapens zullen oppakken. ''Wij zijn met elkaar eens dat de oorlog lang genoeg heeft geduurd'', aldus Bashir.

Strijd

In Sudan werd tientallen jaren een bloedige strijd gevoerd om de zeggenschap over het zuiden waarin naar schatting 2 miljoen mensen omkwamen. In 2005 kwam er een akkoord, maar duurde het nog jaren voordat het werd uitgevoerd.

Diplomaten hoopten vrijdag dat dit bezoek de twee landen aanspoort hun diepe wantrouwen te verminderen. Bashir is omstreden en wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden in de regio Darfur in het westen van Sudan.

Lees meer over:
Tip de redactie