Duits neonazi-proces dijt verder uit

De moordzaak tegen de Duitse neonazi's van de NSU die woensdag in München begint, neemt steeds meer toe in omvang.

Het aantal nabestaanden en slachtoffers dat als burgerlijke partij wil meedoen aan de rechtszaak, is vrijdag opgelopen tot 77. Zij worden vertegenwoordigd door 53 advocaten.

De zittingszaal van de rechtbank in München moet daarom op de valreep worden verbouwd, aldus Duitse media. Voor de pers waren de rechters eerder minder toegeeflijk. Ze hielden het op 50 gereserveerde plaatsen voor journalisten.

In eerste instantie waren er geen plaatsen vrijgemaakt voor de Turkse media. Vrijdag werd echter door de hoogste Duitse rechter, het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe, in kort geding besloten dat de rechtbank in München de buitenlandse pers moet toelaten bij het proces.

Turkse komaf

De meesten van de tien vermoorde slachtoffers waren van Turkse komaf. De uitsluiting van de Turkse media leidt al weken tot veel commotie. President Gül van Turkije en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle hebben zich er vergeefs mee bemoeid.

De Turkse krant Sabah heeft een kort geding tegen haar uitsluiting lopen bij het Duitse Federale Constitutionele Hof. De Duitse krant Abendzeitung heeft een voorlopige oplossing bedacht om zijn Turkse collega's te helpen, zo werd vrijdag bekend.

De rechtbankverslaggeving van de in München verschijnende krant wordt deels in het Turks vertaald en op de website az-muenchen.de gezet.

Lees meer over:
Tip de redactie