Er is een nieuwe massale vluchtbeweging op gang gekomen voor de gevechten in Darfur. Alleen al deze week zijn 50.000 mensen uit de West-Sudanese regio uitgeweken naar buurland Tsjaad.

Dit heeft het VN-vluchtelingenagentschap Unhcr vrijdag laten weten.

De afgelopen 2 maanden zijn meer dan 74.000 mensen op de vlucht geslagen. De vluchtelingen zeggen dat hele dorpen zijn platgebrand en dat veel mensen zijn vermoord.

In Darfur woedt al meer dan 10 jaar een bloedig conflict dat aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Er is sprake van een etnisch conflict tussen de Arabische en de zwarte bevolking. Het Internationaal Strafhof in Den Haag doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur.

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) wees er vrijdag op dat veel vluchtelingen onder bomen leven of in geïmproviseerde hutten en geen enkele humanitaire hulp krijgen. Er zijn bovendien andere grote noden. ''De vluchtelingen hebben geen voedselvoorraden en nauwelijks toegang tot schoon drinkwater'', aldus AzG.

''Hun situatie is uiterst zorgelijk en hulp in de vorm van voedsel en hulpgoederen is dringend nodig. Het moet bovendien snel gebeuren, want het regenseizoen komt eraan. Over 2 maanden zal het onmogelijk zijn dit gebied over de weg te bereiken.''