Rusland wil nieuw overleg Noord-Korea

Rusland wil een nieuwe overlegronde met Noord-Korea over zijn atoomprogramma.

Ook de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Japan moeten deelnemen aan het overleg, dat in Genève in Zwitserland zou kunnen plaatsvinden.

Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag na besprekingen met zijn Zwitserse ambtgenoot Didier Burkhalter gezegd.

Het is nog onduidelijk of Noord-Korea of de andere betrokken landen tot zulk overleg bereid zijn.

Afstand

Noord-Korea stemde er in 2005 in beginsel mee in om afstand te doen van zijn atoomprogramma inclusief een klein arsenaal wapens, in ruil voor hulp en diplomatieke concessies van de overige deelnemers. Maar in 2009 liep Pyongyang weg uit het overleg, om later meer kern- en raketproeven te houden.

Zwitserland heeft ook aangeboden tussen Noord-Korea en de VS te bemiddelen. Zwitserland en Zweden monitoren de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea die aan het eind van de Korea-oorlog van 1950-53 werd gevormd.

De oorlog is beëindigd met een wapenstilstand, maar nooit afgesloten met een formeel vredesverdrag. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zou enkele jaren in Zwitserland op school hebben gezeten.

Lees alles over Noord-Korea in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie