'Steeds meer buitenlandse milities in Syrië'

Steeds meer buitenlandse milities mengen zich in de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten laten weten.

Volgens de organisatie zijn vrijdag nog zware gevechten geweest tussen opstandelingen en zo'n 300 leden van een regeringsgezinde militie in het dorp Al-Qusayr in de provincie Homs.

De militiestrijders waren volgens het Observatorium Hezbollah-leden uit Libanon en sjiitische inwoners van Syrische dorpen in het grensgebied van Libanon en Syrië.

Hezbollah

De sjiitische beweging Hezbollah ontkent actief te zijn in Syrië, maar maakt wel regelmatig melding van gesneuvelde strijders zonder te zeggen waar ze zijn gestorven.

Volgens tegenstanders van Assad heeft Hezbollah zelfs duizenden strijders in Syrië. Tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya zei een woordvoerder van het zogeheten Vrije Syrische Leger donderdag dat zo'n 2000 Hezbollah-strijders in Damascus vechten en nog eens 3500 Hezbollah-strijders in het grensgebied actief zijn. Wat er van de opgave klopt is niet te controleren.

Nederland

Ook aan de kant van de met name soennitische tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad vechten buitenlanders in Syrië. Zij komen van over de hele wereld, waaronder ook westerse landen. Uit Nederland zijn naar schatting tientallen jongeren naar Syrië afgereisd om tegen Assad te vechten.

Alles over de onrust in Syrië in ons dossier 

Lees meer over:
Tip de redactie