Silvio Berlusconi gaat er toch mee akkoord dat Italië weer een linkse president krijgt.

Silvio Berlusconi gaat er toch mee akkoord dat Italië weer een linkse president krijgt. In ruil daarvoor wil de centrumrechtse leider dat zijn kamp wordt opgenomen in een grote coalitie met centrumlinks.

Dit zegt de mediamagnaat vrijdag in een interview met de krant la Repubblica. De ambtstermijn van president Giorgio Napolitano (87) loopt half mei af.

De afgelopen weken bleef Berlusconi roepen dat er na de oud-communist niet opnieuw een linkse president mocht komen.

Belastingfraude

Volgens menig Italiaan wil Berlusconi per se weer in de regering om met nieuwe wetten een definitieve veroordeling in zijn diverse strafzaken te ontlopen. Zo werd hij vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld tot 4 jaar cel wegens belastingfraude.

Ook doet de rechtbank in Milaan naar verwachting binnenkort uitspraak in de Rubygate-zaak wegens prostitutie met minderjarigen.

Volgens Berlusconi zijn de rechtszaken niet de reden waarom hij absoluut in de regering wil. Hij zegt dat hij vertrouwt op de cassatie bij de Hoge Raad.

Speciale wetten

Toen hij in het verleden premier was, liet hij geregeld wetten ''ad personam'' aannemen die speciaal waren gemaakt om hem of zijn familie en vrienden uit de juridische problemen te helpen.

Centrumlinks onder leiding van Pier Luigi Bersani kreeg bij de parlementsverkiezingen in februari een absolute meerderheid in de Kamer, maar is nog op zoek naar voldoende steun in de Senaat.

Bersani wil niet met Berlusconi in zee gaan, die de reputatie van Italië schade heeft toegebracht in zijn tijd als premier. Hij staat echter onder druk van partijgenoten om het wel met Berlusconi te proberen, in het belang van het land. Er werd deze week al gespeculeerd over een splitsing van Bersani's Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken.

Vertrouwen werven

Bersani heeft wekenlang tevergeefs geprobeerd vertrouwen te werven voor een linkse minderheidsregering met een beperkt hervormingsprogramma. Dinsdag sprak hij voor het eerst sinds de verkiezingen met Berlusconi.