Homohuwelijk Frankrijk vrijwel zeker

Ondanks felle en massale protesten zullen homoseksuele stellen in Frankrijk waarschijnlijk nog dit jaar kunnen trouwen en kinderen adopteren.

De Franse Senaat stemde vrijdag in met het wetsvoorstel, nadat een eerste belangrijk artikel uit het voorstel woensdag al was aangenomen met een meerderheid van 179 tegen 157 stemmen.

In mei komt het wetsvoorstel nog in de Franse Tweede Kamer, waar de socialisten in de meerderheid zijn en de wet naar verwachting wordt aangenomen. Daarna kan de wet snel worden ingevoerd.

De Franse minister van Justitie Christiane Taubira was blij met ''de simpele erkenning van het volledige burgerschap voor homoseksuele stellen''.

Grote beroering

De kwestie heeft tot grote beroering geleid. Zowel voor- als tegenstanders gingen de laatste weken massaal de straat op. Zondag protesteerden volgens de politie in Parijs 300.000 mensen tegen de mogelijkheid dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen.

Volgens de organisatie zelf gingen 1,4 miljoen mensen de straat op. Vooral conservatieve katholieken en moslims zijn fel tegen.

Nederlander

Afgelopen week protesteerden in Parijs nog ongeveer 5000 voorstanders van gelijke rechten voor homoseksuelen. Bij het protest werden foto's getoond van de Nederlander Wilfred de Bruijn die al jaren in Parijs woont en onlangs met zijn vriend werd mishandeld.

Zijn foto op Facebook veroorzaakte brede verontwaardiging. De organisatie SOS Homofobie meldde dat in 2012, in de aanloop naar het wetsvoorstel, het aantal meldingen van homoseksuelen over mishandelingen met 30 procent is toegenomen in vergelijking met 2011.

Volgens peilingen is twee derde van de bevolking voor het homohuwelijk. De kwestie was belangrijk in de verkiezingscampagne van de socialistische president Fran├žois Hollande. Hij is een fervent voorstander. De wet is een van de belangrijkste hervormingen in Frankrijk sinds de afschaffing van de doodstraf in 1981.

Frankrijk is het 13e land dat het homohuwelijk legaal maakt. Eerder deze week werd het huwelijk ook legaal gemaakt voor homoseksuelen in Uruguay. Nederland was het eerste land dat dit deed, in 2001.

Bekijk hier beelden van het stemmen:

Tip de redactie