Het Egyptische hogerhuis heeft donderdag een herziene versie van de kieswet goedgekeurd. Een eerdere versie werd door het hooggerechtshof afgewezen.

Het door islamisten gedomineerde hogerhuis fungeert als parlement tot er nieuwe verkiezingen hebben plaatsgevonden. Het hooggerechtshof heeft 45 dagen de tijd om de herziene wet te toetsen.

President Mohammed Mursi mikt erop dat de verkiezingen in oktober kunnen worden gehouden.

Leger

Mursi heeft vrijdag wat hij 'een campagne tegen het leger' noemt, veroordeeld. Ook heeft hij drie topmilitairen bevorderd.

Mursi ging hiertoe over nadat de Britse krant The Guardian donderdag had gemeld dat de Egyptische leider sinds januari beschikt over een vertrouwelijk rapport, waarin staat dat het leger zich tijdens de opstand in 2011 schuldig heeft gemaakt aan het martelen en doden van burgers. Legerartsen kregen van de militaire top de opdracht om gewonde demonstranten te opereren zonder verdoving.

De commissie die het rapport opstelde, zou de regering hebben aanbevolen nader onderzoek in te stellen naar de betrokkenheid van topmilitairen bij misdaden tijdens de opstand tegen voormalig dictator Hosni Mubarak.

Respect

Mursi prees het Egyptische leger in een televisietoespraak en zei dat de drie bevorderde commandanten ''ons respect verdienen'', zonder te verwijzen naar de berichtgeving in de Britse krant.

Na de succesvolle opstand tegen het regime-Mubarak nam een militaire raad tijdens het bewind over om de macht vervolgens over te dragen aan de islamiet Mursi, nadat deze in de zomer van 2012 tot president was gekozen.

Mubarak (84) staat vanaf zaterdag in hoger beroep terecht omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van meer dan 800 betogers tijdens de opstand die een einde maakte aan zijn 30-jarige bewind. In eerste aanleg werd hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Lees alles over onrust in het Midden-Oosten

Meer over de ontwikkelingen in Egypte