'Noord-Korea kan kernwapen lanceren'

Noord-Korea heeft waarschijnlijk een kernwapen dat met een ballistische raket kan worden gelanceerd. 

De Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA schrijft dat in een nieuw rapport, meldden Amerikaanse media donderdag.

De inlichtingendienst vermoedt dat de kernwapens nog niet erg betrouwbaar zijn. Mogelijk werken ze niet goed. Het is niet bekend wat het bereik van een Noord-Koreaanse raket met kernkop zou zijn.

Noord-Korea heeft sinds 2006 drie keer een test met een kernwapen gedaan, de laatste was in februari van dit jaar. Tot op heden werd gedacht dat het land nog niet in staat was om een nucleair wapen te lanceren.

Onjuist

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft donderdag gezegd dat het onjuist is om te stellen dat Noord-Korea zijn vermogen om een kernraket te lanceren al heeft bewezen.

Een woordvoerder reageerde op de mogelijkheid dat de Noord-Koreanen een nucleaire raket zouden kunnen lanceren. "Het is niet juist te suggereren dat Noord-Korea het lanceren van een kernraket al volledig heeft getest, ontwikkeld of gedemonstreerd."

De woordvoerder zei verder dat Amerika het nucleaire programma van Noord-Korea nauwlettend blijft volgen en het land oproept diens internationale verplichtingen na te komen.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie laat in een reactie weten ervan uit te gaan dat Noord-Korea niet in staat is om een kernkop op een ballistische raket te plaatsen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag gezegd dat het moment daar is voor Noord-Korea om zijn oorlogszucht te laten varen. Hij zei ook dat de Verenigde Staten 'alle noodzakelijke maatregelen' zullen treffen om de Amerikaanse bevolking te beschermen.

Obama voegde er wel aan toe dat niemand een conflict op het Koreaanse schiereiland wil. Noord-Korea dreigde onlangs met een aanval op de VS nadat het land nieuwe sancties van de Verenigde Naties had opgelegd gekregen vanwege een raketlancering in februari.

Obama deed de uitlatingen na een onderhoud met VN-chef Ban Ki-moon in het Witte Huis.

Ban heeft China opgeroepen zijn invloed op Noord-Korea aan te wenden om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen. 

Spanningen

Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de afgelopen tijd extreme oorlogsretoriek laten horen, hoewel de meeste waarnemers niet geloven dat het land echt op een militaire confrontatie uit is. De spanningen zijn desondanks behoorlijk opgelopen op het Koreaanse schiereiland.

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten gedreigd met een ''preventieve nucleaire aanval'' en liet weten in oorlog te zijn met Zuid-Korea. Volgens Zuid-Korea en de VS kan Noord-Korea ieder moment een onaangekondigde test met een raket doen.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie