Russische ngo's eisen verklaring van Poetin

Russische ngo's hebben president Vladimir Poetin donderdag gevraagd bewijs te leveren waaruit blijkt dat zij - zoals hij beweert - omgerekend 760 miljoen euro van buitenlandse geldschieters hebben ontvangen. 

Poetin rechtvaardigde invallen bij honderden niet-gouvernementele organisaties met die bewering.

Het optreden tegen ngo's is Poetin op stevige kritiek van het Westen te komen staan, dat spreekt van een politieke heksenjacht.

De president zelf houdt vol dat het nodig is om te kijken of de organisaties zich wel houden aan een nieuwe wet. Onder die wet moeten ngo's die geld uit het buitenland ontvangen zich registreren als 'buitenlands agent'.

Poetin gebruikt die term in een poging de geloofwaardigheid aan te tasten van de ngo's in Rusland, waar er veel wantrouwen jegens het Westen bestaat.

Te hoog

Leiders van de grootste ngo's noemen het bedrag van 760 miljoen dollar veel te hoog en willen er bewijs voor. "De getallen die u noemt zijn zeker tientallen keren groter dan wat we weten van buitenlandse steun aan ngo's in Rusland en we willen graag weten welke organisaties zoveel geld ontvangen", zeiden ze in een open brief aan Poetin. Ze riepen hem op een lijst te publiceren van ngo's die buitenlandse gelden ontvangen.

De belangrijkste ngo's hebben al gezworen de wet te boycotten. De autoriteiten zeiden op te zullen treden tegen degenen die zich niet aan de wet houden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie