Senaat VS maakt weg vrij voor debat wapenwet

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag de weg vrijgemaakt voor een debat over strengere wapenwetgeving. 

Conservatieve Republikeinen hadden geprobeerd het debat tegen de houden met een 'filibuster', eindeloze redevoeringen om de parlementaire beraadslagingen te blokkeren.

Een meerderheid van 68 senatoren voor en 31 tegen maakte daar een einde aan. De inhoudelijke behandeling van de strengere wapenwet gaat waarschijnlijk weken duren.

President Barack Obama is met voorstellen voor strengere controle gekomen na een reeks grote schietincidenten, waaronder het bloedbad op een basisschool in Connecticut vier maanden geleden.

Aanvalsgeweren

Twee belangrijke onderdelen van het plan van Obama, een verbod op de verkoop van militaire aanvalsgeweren en limitering van het aantal kogels dat een magazijn mag bevatten, zijn echter in de aanloop naar het debat al gesneuveld.

De machtige lobbygroep National Rifle Association zet zich in voor de belangen van de wapenbezitters en de wapenproducenten. Zij beschouwen het als een recht van elke Amerikaan om in het dagelijks leven gewapend rond te lopen.

Het recht van Amerikanen op het bezit van wapens is als eerste amendement van de Amerikaanse grondwet opgenomen, de zogenoemde Bill of Rights.

Wake

Geestelijken uit Newtown zijn donderdag vlak bij het Amerikaanse parlement met een wake van 24 uur begonnen.

Ook zijn er meer dan 3300 symbolische graven aangelegd. Die staan voor de slachtofffers die in de VS door wapengeweld zijn gevallen sinds het bloedbad van Newtown. Een andere groep is woensdag al begonnen met het voorlezen van de namen van die gedode Amerikanen.

De door Barack ingebrachte voorstellen zijn de eerste substantiële wijziging van de Amerikaanse wapenwetgeving sinds 1994.

Lees meer over:
Tip de redactie