Historische top Bosnië-Servië gaat niet door

De historische eerste topontmoeting tussen de staatshoofden van Bosnië en Servië sinds het einde van de oorlog in 1995 gaat niet door. 

Het Kroatische lid van het collectieve presidentschap van Bosnië weigert op 23 april naar Belgrado te reizen.

Željko Komšić is ontstemd over uitlatingen van de Servische president Tomislav Nikolić. Die verklaarde woensdag in New York dat het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag partijdig en anti-Servisch is.

Dat was de druppel die voor Komšić de emmer deed overlopen. Eerder had Nikolić de leider van Republika Srpska, Milorad Dodik, als een staatshoofd ontvangen, hoewel het gebied slechts een entiteit is binnen Bosnië. Volgens Komšić is dat een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Bosnië.

Groot-Servië

Het Servische en het moslimlid van het collectieve presidentschap van Servië, respectievelijk Nebojša Radmanović en Bakir Izetbegović, zijn vooralsnog voornemens wel zoals gepland naar de hoofdstad van Servië te reizen.

De oorlog in Bosnië kostte van 1992 tot 1995 aan meer dan 100.000 mensen het leven. Nikolić was toen lid van de Servische Radicale Partij die het idee van een Groot-Servië steunde, waarbij de door etnische Serven bewoonde gebieden in Bosnië bij Servië zouden worden gevoegd.

Lees meer over:
Tip de redactie