De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry lijkt met zijn Midden-Oostenreis eerder deze week niets te hebben bereikt met de Amerikaanse ideeën voor Israël en Palestina.

De Joodse staat en de Palestijnen zagen beide niets in de plannen om het vredesproces weer op gang te brengen, zo bleek donderdag in plaatselijke media.

Kerry begon zaterdag nog goedgemutst aan zijn bezoek aan beide landen, nadat hij eerder president Barack Obama al had vergezeld tijdens een bezoek aan de regio. Dinsdag meldde hij ''constructieve gesprekken'' te hebben gevoerd met vertegenwoordigers van zowel Israël als Palestina.

Donderdag bleek uit uitspraken van Israëlische en Palestijnse functionarissen in diverse media dat de Amerikaanse bewindsman de partijen niet in beweging heeft gekregen.

Vrijlaten

De Israëli's zagen bijvoorbeeld niets in het voorstel om Palestijnse gevangenen vrij te laten of om meer stukken van de westelijke Jordaanoever onder Palestijns bestuur te brengen. Van Palestijnse kant werd afwijzend gereageerd op ideeën die betrekking hadden op de economie.

''Wij gaan niet in op voorstellen die als doel hebben om de Palestijnen over te halen terug te keren aan de onderhandelingstafel'', aldus een Israëlische regeringswoordvoerder. De vredesbesprekingen liggen sinds 2010 stil.

Alles over het Midden-Oostenconflict