Oud-premier en minister van staat Ruud Lubbers vertegenwoordigt Nederland volgende week woensdag bij de uitvaart van de vroegere Britse premier Margaret Thatcher.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat desgevraagd gemeld.

Lubbers was premier in Nederland in de jaren 80, in de tijd dat Thatcher dat was in Groot-Brittannië. Lubbers werkte in die jaren altijd heel goed met Thatcher samen, zei hij maandag. Hij beschouwde haar ook als een vriendin.

Thatcher overleed maandag op 87-jarige leeftijd in Londen aan de gevolgen van een beroerte. Ze krijgt op verzoek van haar familie een ceremoniële uitvaart met militaire eer en geen staatsbegrafenis.

Argentinië

Groot-Brittannië stuurt de Argentijnse president Cristina Fernández geen uitnodiging voor de begrafenis. Volgens een welingelichte bron is het gebruikelijk om afgevaardigden uit te nodigen van landen waarmee de Britten 'normale' diplomatieke banden onderhouden.

Londen ziet daar in dit geval van af omdat de familie van Thatcher bezwaar heeft tegen de aanwezigheid van Fernández. Volgens de bron wordt er momenteel gediscussieerd of er misschien een andere afgevaardigde van Argentinië kan worden uitgenodigd.

Thatcher (87) was premier in 1982, toen de landen in oorlog raakten over het bezit van de Falkland-eilanden, die in Argentinië de Malvinas heten. Fernández stelt de soevereiniteit van de eilanden de laatste tijd voortdurend ter discussie. De regering van Argentinië repte maandag met geen woord over de dood van de Britse oud-premier.

Britse militairen die in de Falklandoorlog vochten, spelen een prominente rol tijdens de uitvaart.

Gorbatsjov

Voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov zal de uitvaartplechtigeid van Thatcher niet bijwonen. De 82-jarige Gorbatsjov moet om gezondheidsredenen op 17 april verstek laten gaan. Dit heeft zijn woordvoerder donderdag laten weten.

Gorbatsjov is niet de enige die vanwege zijn gezondheidstoestand de plechtigheid aan zich voorbij moet laten gaan. Ook Nancy Reagan, de weduwe van Thatchers grote vriend, de vroegere Amerikaanse president Ronald Reagan, is niet fit genoeg om naar Londen te komen.

Een oud-gediende die in ieder geval wel op 17 april van de partij zal zijn is F.W. de Klerk, de laatste president van Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Hij komt als speciale gast van de familie Thatcher.