Zuid-Korea wil onderhandelen met Noord-Korea

Zuid-Korea heeft Noord-Korea opgeroepen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag gemeld.

Volgens de Zuid-Koreaanse minister van Vereniging, Ryoo Kihl Jae, wil zijn land met de noorderbuur overleggen om de situatie op het bedrijventerrein Kaesong te normaliseren.

Het terrein net over de grens in Noord-Korea is door de landen samen opgericht. Dinsdag kwamen op last van Pyongyang 53.000 Noord-Koreaanse arbeiders niet opdagen. Er zijn ruim 120 Zuid-Koreaanse firma's gevestigd op het terrein en die dreigen daardoor in problemen te komen.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen dat Noord-Korea op ieder moment een rakettest kan doen. Een ballistische raket met een geschat bereik van 3000 kilometer staat volgens beide landen klaar voor lancering. Op satellietbeelden hebben de Amerikanen gezien dat raketten naar de oostkust zijn verplaatst.

Geen waarschuwing

De verwachting is dat de Noord-Koreanen geen waarschuwing afgeven voor de lancering. In Zuid-Korea en Japan zijn de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. In de Japanse hoofdstad Tokio zijn uit voorzorg afweersystemen tegen de raketten geplaatst.

Als Noord-Korea daadwerkelijk een rakettest doet, is dat zeker niet de eerste keer. De spanningen op het Koreaanse eiland zijn de afgelopen maanden tot het kookpunt gestegen. Het noorden deed in december een rakettest en in februari een kernproef.

Spanningen

De spanningen tussen Noord-Korea en de rest van de wereld lopen de laatste weken steeds verder op door de provocaties van Noord-Korea.

De wereldmachten maken zich zorgen over de nucleaire ambities van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die in december 2011 aan de macht kwam. Niemand kan met zekerheid zeggen of de nieuwe leider werkelijk een oorlog wil riskeren of zich alleen wil bewijzen.

Formeel zijn Noord- en Zuid-Korea nog in oorlog. Ze sloten na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) een staakt-het-vuren, maar er kwam nooit een vredesverdrag tot stand.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea

Lees meer over:
Tip de redactie