Uruguay stemt in met homohuwelijk

Het Uruguayaanse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel voor het legaliseren van homohuwelijk goedgekeurd. 

Daarmee is Uruguay wereldwijd het twaalfde land waar huwelijken tussen dezelfde sekses mogelijk wordt.

71 van de 92 parlementsleden stemden in met het wetsvoorstel. Vorige week al nam de senaat het voorstel aan. President Jose Mujica moet nog wel zijn handtekening zetten, maar hij heeft al aangegeven de maatregel te steunen. De wet treedt mogelijk binnen tien dagen in werking.

Zware klap

In buurland Argentinië is het homohuwelijk sinds 2010 mogelijk. De katholieke kerk in Uruguay noemt de maatregelen een zware klap voor de instituten van het huwelijk en de familie.

Het homohuwelijk is legaal in Spanje, Nederland, België, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Denemarken en Argentinië. Ook mogen mensen van hetzelfde geslacht trouwen in negen staten in de VS, in Mexico-Stad, de Mexicaanse staat Quintana Roo en de Braziliaanse deelstaat Alagoas.

Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op voor het homohuwelijk. De Franse Eerste Kamer zal zich begin volgende maand over een voorstel buigen om het huwelijk mogelijk te maken, nadat in januari de Tweede Kamer daar al mee akkoord was gegaan. In de hoofdstad Parijs gingen zondag honderdduizenden tegenstanders de straat op om te demonstreren.

Bekijk hier beelden:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie