Luchtmacht Syrië valt burgers willekeurig aan

De Syrische luchtmacht voert willekeurig aanvallen op burgers uit. Sinds juli vorig jaar hebben volgens plaatselijke activisten zulke acties aan meer dan 4300 burgers het leven gekost.

Dat staat in een rapport dat de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) donderdag heeft gepubliceerd. Volgens de organisatie maakt de luchtmacht zich schuldig aan het plegen van oorlogsmisdaden.

Het rapport van 75 pagina's is gebaseerd op bezoeken aan 50 plaatsen in gebieden in het noorden van het Arabische land die in handen zijn van de oppositie. Ook heeft de mensenrechtenorganisatie gesproken met 140 ooggetuigen en slachtoffers. Onder meer hoog vliegende helikopters voeren acties uit waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen normale burgers en aanhangers van de oppositie.

Zo verwoestten bommen op 7 november in de stad Akhtarin bij Aleppo drie huizen, waardoor zeven mensen omkwamen.

''Het was tragisch om te zien hoe de gebouwen in elkaar stortten en in een puinhoop veranderden. Door de aanslagen vielen muren en kasten op de kinderen. Toen we ze vonden, waren ze nog in leven, maar op het moment dat we ze wilden wegbrengen naar hun familieleden, waren ze al gestorven. Geen kliniek of medisch centrum kon nog iets doen'', zei een getuige tegen de mensenrechtenorganisatie.

Clustermunitie

De Syrische luchtmacht maakt gebruik van clustermunitie, die de meeste staten hebben verboden wegens de agressieve werking. Het bewind heeft volgens HRW meer dan 150 clusterbommen gebruikt op 119 locaties sinds oktober 2012. Daarnaast wordt er ook gebruikgemaakt van brandbommen, ook als het gaat om dichtbevolkte plekken.

De organisatie kon alleen onderzoek doen in gebieden die in handen zijn van de oppositie, omdat ze geen toestemming van de autoriteiten kreeg om in de rest van het land mensen te ondervragen.

Ingrijpen

HRW roept de internationale gemeenschap op actiever in te grijpen in het conflict in Syrië. De organisatie dringt er bij regeringen en bedrijven op aan onmiddellijk te stoppen met het leveren van wapens en munitie aan het land. Daarnaast moet Irak er strenger op toezien dat geen wapens uit Rusland of Iran via het land in buurland Syrië terechtkomen.

Bekijk beelden van Human Rights Watch (Waarschuwing: schokkende beelden)

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie