Vooral kinderen zijn het slachtoffer van seksueel geweld in conflictgebieden. 

Tijdens de burgeroorlog in Liberia bijvoorbeeld was volgens onderzoek meer dan 80 procent van de slachtoffers van aanranding en verkrachting jonger dan 17 jaar. Dat schrijft Save the Children in een woensdag gepubliceerd rapport.

De internationale organisatie, die opkomt voor de rechten van kinderen, meldt huiveringwekkende verhalen over kinderen die door gewapende groepen werden gedood, nadat ze waren ontvoerd en verkracht.

Soms werden kinderen van 2 jaar het slachtoffer van leraren of religieuze leiders, maar ook van blauwhelmen van de Verenigde Naties. Als slachtoffers het geweld al overleefden, werden ze vaak uit hun gemeenschap verstoten.

Sierra Leone

In Sierra Leone waren tijdens de burgeroorlog meer van de 70 procent van alle slachtoffers van seksueel geweld meisjes onder de 18. Een vijfde van alle misbruikte kinderen was jonger dan 11.

In de Democratische Republiek Congo ging het bij twee derde van alle seksueel misbruikte personen over wie de VN in 2008 rapporteerden, om kinderen, vooral meisjes.

Woensdag en donderdag spreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8 (de zeven grootste industrielanden plus Rusland) over de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen in conflictgebieden.