Ratko Mladic is woensdag tierend verwijderd uit de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal. Hij had gezegd dat de getuige van de VN-aanklagers loog. 

Het ging om de eerste overlevende van een massa-executie na de val van Srebrenica die kwam getuigen.

De man, aangeduid als RM346, hield zich tijdens de moordpartij stil tussen stapels lijken voordat hij in het holst van de nacht kon vluchten.

Mladic riep de getuige toe dat hij ''zijn verhaal uit het hoofd heeft geleerd''. Verdachten horen voor het tribunaal te zwijgen en via hun advocaat te spreken, tenzij zij van de rechters het woord hebben gekregen.

Voorzittend rechter Alphons Orie heeft Mladic sinds het begin van het proces in mei 2012 herhaaldelijk gewaarschuwd dat hij zijn mond moet houden. De voormalige Bosnisch-Servische legerleider is al eerder enkele keren verwijderd uit de rechtszaal van het VN-hof in Den Haag.


Mladic was woensdagochtend terug in de rechtszaal waar het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider is hervat. De 71-jarige Mladic was 2 dagen om gezondheidsredenen afwezig. De rechtszaak gaat nu het Srebrenica-gedeelte in.

Getuige

De eerste getuige van de VN-aanklagers is een overlevende van een massa-executie na de val van de Bosnische moslimenclave in 1995.

De getraumatiseerde RM346 wordt voor zijn bescherming niet bij zijn echte naam genoemd. Ook wordt zijn gezicht op de tv-beelden onherkenbaar gemaakt.

Hij probeerde na de verovering van Srebrenica door het Bosnisch-Servische leger van Mladic te vluchten richting Tuzla, een stad in 'veilig' gebied, dat werd gecontroleerd door de regering in Sarajevo waar moslims het voor het zeggen hadden.

Gewond

RM346 werd echter opgepakt door de mannen van Mladic. Na wat omzwervingen werd hij met een bus naar een grasveld gebracht waar al stapels lijken lagen. Een peloton van ongeveer tien Bosnisch-Servische militairen vuurde telkens op een nieuwe groep moslims.

Toen het de beurt aan RM346 was, raakte hij slechts gewond, maar hij hield zich dood tussen de stapels lijken, urenlang, terwijl er nieuwe groepen moslims werden doodgeschoten. In het holst van de nacht wist hij uiteindelijk te vluchten.

Dutchbat

Mladic gaf tijdens de Balkanoorlog leiding aan het Bosnisch-Servische leger. De moslimenclave in de Bosnische stad Srebrenica werd beschermd door Nederlandse VN-militairen onder de naam Dutchbat.

Mladic kon echter ondanks deze bescherming met zijn leger de enclave ten val brengen, waarbij moslimmannen en -vrouwen werden gescheiden. Naar schatting zijn er daarbij tussen de 7.000 en 8.000 moslimjongens en -mannen omgebracht.      

Lees meer over het proces van Mladic in ons dossier