Merkel heeft meerderheid terug in peiling

Voor het eerst sinds 2009 heeft de centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel weer een meerderheid van de Duitse kiezers achter zich.

Dit bleek woensdag uit een opiniepeiling in opdracht van RTL en weekblad stern. In september wordt een nieuwe Bondsdag gekozen.

41 procent van de ondervraagden wil stemmen op de christendemocratische CDU/CSU van Merkel. De liberale FDP, die lang moest vrezen dat zij de kiesdrempel van 5 procent niet zou halen, komt op 6 procent.

De 47 procent waar de coalitie van Merkel op kan rekenen, is goed voor een absolute meerderheid, doordat een aantal kleine partijen onder de kiesdrempel blijft en geen zetels krijgt. CDU/CSU en FDP hebben meer kiezers achter zich dan de drie oppositiepartijen die volgens de peiling in de Bondsdag komen, samen: de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en Die Linke, een partij van oud-communisten en progressieve ex-SPD'ers.

Zwakte

De grote zwakte van de SPD is kanselierskandidaat Peer Steinbrück. Slechts 19 procent van de burgers zou op hem stemmen als de kanselier rechtstreeks zou worden gekozen. Merkel zou bij een directe verkiezing kunnen rekenen op 57 procent. De bondskanselier wordt gekozen door de Bondsdag.

Slechts 32 procent van de Duitsers vindt Steinbrück sympathiek. Slechts 24 procent vindt hem diplomatiek genoeg om regeringsleider van het belangrijkste EU-land te worden. Zo noemde hij ex-premier Silvio Berlusconi van Italië een 'clown'. De Italiaanse president Giorgio Napolitano zegde daarop tijdens een bezoek aan Duitsland een geplande ontmoeting met Steinbrück af.

Populair

Merkel is de populairste politicus van Duitsland. Twee derde van de burgers vertrouwt haar. Velen zien haar als de beste keus om Duitsland door de crisis te leiden. De inmiddels 58-jarige Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Zij regeerde eerst in een grote coalitie met de SPD en vervolgens sinds 2009 met de FDP.

Lees meer over:
Tip de redactie