'VS verwachten elk moment raketproef Noord-Korea'

De Verenigde Staten en Zuid-Korea verhogen hun waakzaamheid omdat ze verwachten dat Noord-Korea elk moment een nieuwe raketproef gaat uitvoeren.

De Verenigde Staten verwachten geen waarschuwing voor een nieuwe raketproef, meldt CNN dinsdag.

Via satellietbeelden zouden de Amerikanen hebben gezien dat twee Musudan-kernraketten naar de oostkust zijn verplaatst waar ze gereed zouden zijn gemaakt voor lancering.

De regering in Pyongyang toonde de Musudan in 2010 voor het eerst tijdens een militaire parade, maar ze heeft er nog geen test mee uitgevoerd. De verwachting is dat de Noord-Koreanen in geval van lancering geen waarschuwing afgeven.

Het is ook mogelijk dat de langeafstandsraket die kortgeleden naar de oostkust werd verplaatst wordt gelanceerd. De informatie van de VS wordt gewonnen door satellietbeelden. 

Waakzaam

Ook Zuid-Korea is extra waakzaam. Het land heeft een nieuw speciaal team samengesteld dat ontwikkelingen in het buurland in de gaten moet gaan houden. Maandag zei het Zuid-Koreaase ministerie van Defensie nog geen proef te verwachten in de nabije toekomst.

De laatste kernproef van Noord-Korea was 12 februari dit jaar. Eerdere testen met atoomwapens waren in 2006 en 2009. Alle wereldmachten, waaronder Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot China, veroordelen de provocaties.

Grens

Toeristen kunnen niet meer vanuit de Chinese grensstad Dandong Noord-Korea in. Alleen zakelijk verkeer wordt nog doorgelaten. Dat hebben reisagenten ter plaatse laten weten.

Bekijk Dandong op de kaart:


Grotere kaart weergeven

''Al het toeristenverkeer naar Noord-Korea is vanaf vandaag tot stilstand gekomen, en ik heb geen idee wanneer het wordt hervat'', zei een medewerkster van een reisorganisatie woensdag. Vier andere reisorganisaties meldden hetzelfde.

Lees meer over de spanningen op het Koreaanse schiereiland in ons dossier

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie