Rusland beschuldigt verkiezingswaakhond

Rusland beschuldigt verkiezingswaakhond Golos ervan zich door het buitenland te laten financieren. 

Volgens een omstreden nieuwe wet worden organisaties in Rusland die vanuit het buitenland worden gefinancierd aangemerkt als 'buitenlands agent' en staan ze daarmee onder strengere controles.

''Golos is gefinancierd door het buitenland en houdt zich bezig met politieke activiteiten in de Russische Federatie'', aldus het ministerie van Justitie dinsdag in een verklaring. De waarnemersorganisatie, die kiezersbedrog in kaart brengt, riskeert daardoor een boete van omgerekend ruim 12.000 euro en de autoriteiten kunnen een strafrechtelijk onderzoek beginnen.

Golos legde talrijke onregelmatigheden bloot bij de parlementsverkiezingen van 4 december 2011 en bij de presidentsverkiezingen van 4 maart 2012, die president Vladimir Poetin weer in het Kremlin bracht.

Sluiting

Op grond van de wet uit 2012 dreigde het ministerie van Justitie meerdere mensenrechtenorganisaties, waaronder Golos, met sluiting. Voor het eerst wil Justitie een dergelijke organisatie nu daadwerkelijk ook een boete opleggen.

Recente invallen bij non-gouvernementele organisaties deed de Russische president Vladimir Poetin onlangs nog af als ''routine gebeurtenissen''. Die zijn slechts bedoeld om na te gaan of de activiteiten van deze organisaties voldoen aan hun aangegeven doelen, aldus Poetin op 28 maart.

Lees meer over:
Tip de redactie