Top Bersani-Berlusconi over impasse formatie

Na wekenlang geharrewar zijn de leiders van de twee grote politieke kampen in Italië dinsdagmiddag bij elkaar gekomen om de vastgelopen kabinetsformatie vlot te trekken. 

De ontmoeting van de leider van centrumlinks, Pier Luigi Bersani, met de leider van centrumrechts, Silvio Berlusconi, in het kamergebouw in Rome werd afgeschermd van de pers. Later op de avond komt er een mededeling over de uitkomst.

Dat hebben Italiaanse media gemeld.

Bersani's partij PD en haar bondgenoten kregen bij de verkiezingen eind februari een absolute meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar zijn nog op zoek naar voldoende steun in de Senaat.

Een eerdere formatiepoging van Bersani liep stuk op de weigering van de komiek Beppe Grillo om zijn vertrouwen uit te spreken in een kabinet-Bersani. Diens Beweging 5 Sterren (M5S) deed voor het eerst mee aan de verkiezingen en kreeg vanuit het niets een kwart van de stemmen.

Kampen

Berlusconi stuurt aan op een grote coalitie tussen de twee kampen, maar Bersani wil daar niet aan, na alle reputatieschade die Berlusconi Italië heeft bezorgd. Bersani staat echter onder druk van een deel van de eigen achterban om het wel met Berlusconi te proberen.

De sfeer bij de ontmoeting tussen de twee qua persoonlijkheid erg verschillende politici was waarschijnlijk niet opperbest. Bersani zei dinsdagochtend al wat hij tegen Berlusconi wilde zeggen: ''Ik weet wie je echt bent, maskertje.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie