Aardbeving Iran in regio kerncentrale

Iran is dinsdagmiddag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Daarbij zijn zeker 37 doden gevallen en 850 mensen gewond geraakt, meldt de staatstelevisie. 

De aardbeving deed zich voor op 10 kilometer diepte, ten zuidoosten van de stad Bushehr, laat het Amerikaanse geologische bureau USGS weten. De beving werd tot in Dubai en Qatar gevoeld.

Het epicentrum van de beving bevindt zich op 89 kilometer van de plek waar de eerste kerncentrale van Iran is gebouwd.

De bouw van de centrale van Bushehr begon in de jaren 70. Pas in 2011 werd het complex officieel in gebruik genomen. De Russische bouwer van de centrale laat weten dat de centrale niet beschadigd is door de beving en nog in gebruik is.

Niet aangetast

"De aardbeving heeft op geen enkele wijze de normale situatie in de kerncentrale aangetast. Het personeel werkt gewoon door en de stralingsniveaus zijn volledig binnen de norm", citeerde het Russische persbureau RIA de woordvoerder van Atomstroyexport.

Vooral dorpen werden door het natuurgeweld getroffen. Een dorp werd compleet vernietigd, aldus een functionaris van hulporganisatie Rode Halve Maan.

De aardschok werd ook gevoeld in Dubai, Qatar en Bahrein. Er werden vijf naschokken geregistreerd.

Actieve regio

Iran staat bekend als regio met veel seismologische activiteit. In augustus vielen er nog ruim 300 dodelijke slachtoffers bij een beving vlakbij de stad Tabriz.

Westerse landen en Israël verdenken Iran ervan heimelijk aan een atoomwapen te werken, terwijl Teheran zegt dat het atoomprogramma vreedzame doelen dient. Iran weigert waarnemers toe te laten tot enkele nucleaire installaties.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) liet op zijn website weten op de hoogte te zijn gesteld door Iran dat de kerncentrale geen schade heeft opgelopen. Het IAEA heeft de beving geanalyseerd en ziet geen aanleiding voor verder onderzoek.

Lees meer over:
Tip de redactie