Leden VN-vredesmissie Zuid-Sudan gedood

Bij een hinderlaag in Zuid-Sudan zijn verscheidene leden van de VN-vredesmissie omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers, meldden de VN dinsdag.

Lokale overheidsfunctionarissen meldden volgens AP dat vijf Indiase medewerkers van de vredesmissie zijn omgekomen en zeven burgers.

Bij de missie in het Afrikaanse land zijn ook circa 30 Nederlanders actief. Onder de slachtoffers zijn geen Nederlanders, meldde een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Den Haag.

Het incident deed zich voor in de deelstaat Jonglei in het oosten van Zuid-Sudan. De meeste Nederlandse VN'ers in Zuid-Sudan zijn in groepjes van twee verspreid over verscheidene locaties.

Het gaat om 18 Nederlandse marechaussees en vier politiemensen. Verder zijn er acht Nederlandse militairen in de staf en enkele diplomaten actief in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, dat in juli 2011 onafhankelijk werd van het noorden.

Onderzoek

In de omgeving waar de aanslag plaatshad, zijn vier Nederlanders gestationeerd. Twee van hen zijn met verlof en met de andere twee heeft het ministerie al contact gehad. Ze hebben er niets van gemerkt, aldus Defensie. Vooralsnog worden er geen speciale maatregelen getroffen voor de VN'ers. Volgens Defensie doen de VN op dit moment nog onderzoek naar de situatie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie