Nederlanders laten zich niet wegjagen uit Zuid-Korea

Noord-Korea roept buitenlanders in Zuid-Korea op om, vanwege een eventuele oorlog, zo snel mogelijk het land te verlaten. De Nederlanders in het land nemen het advies ter kennisgeving aan.

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is geen sprake van paniek. "De 437 Nederlanders in het land kunnen gewoon blijven waar ze zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Vorige week werd het reisadvies voor Zuid-Korea aangepast van 'geen bijzondere veiligheidsrisico's' naar 'waakzaamheid betrachten'. Tot een negatief reisadvies, waar overigens nog een stap tussen zit, komt het vooralsnog niet.

"Je moet de Noordkoreaanse waarschuwing zien in het licht van de toenemende spanningen tussen beide landen", aldus de woordvoerder.

Terecht

Korea-deskundige Sico van der Meer van Clingendael vindt dit terecht. "We kunnen niet in de hoofden van de Noordkoreaanse leiders kijken, maar deze taal past precies in de retoriek die de laatste jaren vaak wordt gebruikt."

Van der Meer zegt dat hij zich nu niet als buitenlander in Zuid-Korea zou laten wegjagen. De meeste mensen lijken dat ook niet van plan. Zo heeft het Veldhovense bedrijf ASML diverse expats in Zuid-Korea. Volgens een woordvoerder wordt de situatie dagelijks bekeken en is het bedrijf klaar om actie te ondernemen als dat moet. "Maar voorlopig zijn we nog niet op dat punt beland."

'Niet spannend'

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam, die op de Universiteit van Seoul zitten vanwege een uitwisselingsproject, vinden de situatie niet spannend. "De mensen denken hier dat de dreiging wel overwaait", zegt Arjan Luymes, een van de studenten. "Ze zijn de afgelopen 60 jaar veel gewend."

Voor de zekerheid houdt de Hogeschool zich sinds vorige week 24 uur per dag bereikbaar voor de studenten. Dat lijkt vooralsnog overbodig. "Vanochtend hebben we nog vijf van hen gesproken", zegt Meike Verhagen. "Ze mogen op onze kosten terug naar Nederland vliegen, maar geven aan voorlopig niet weg te willen. De ontwikkeling van vanochtend heeft daar niets aan veranderd."

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie