Regering Argentinië zwijgt over dood Thatcher

De regering van Argentinië heeft maandag geen woord gezegd over de dood van de Britse oud-premier Margaret Thatcher. 

Thatcher was premier in 1982, toen beide landen streden om het bezit van de Falkland-eilanden, die in Argentinië de Malvinas heten.

De Argentijnse president Cristina Fernández sprak maandag met slachtoffers van de recente overstromingen in het Zuid-Amerikaanse land en kondigde verscheidene projecten voor de hervorming van het juridisch bestel aan, maar verwees geen enkele keer naar de dood van de oud-premier.

Torpedoaanval

Het persbureau Telam meldde het overlijden wel, maar noemde haar vooral verantwoordelijk voor de torpedoaanval op het oorlogsschip de Belgrano tijdens de Falklandoorlog, waardoor 323 Argentijnse militairen het leven verloren.

De Argentijnen houden vol dat de Belgrano buiten de uitsluitingszone rond de eilanden voer en op weg was naar de thuishaven, waardoor de torpedoaanval ongerechtvaardigd was.

Militaire junta

Telam herinnert eraan dat uit documenten die twee weken geleden werden gepubliceerd, is gebleken dat een belangrijke groep adviseurs de Britse regering heeft afgeraden tegen Argentinië ten strijde te trekken.

Het zinken van de Belgrano luidde het einde van de oorlog in. De Argentijnse militaire junta, die de eilanden in maart en april 1982 liet bezetten, kwam spoedig na het einde van de oorlog ten val.

Tip de redactie