Ratko Mladic is te ziek om zijn proces bij het Joegoslavië-Tribunaal bij te wonen. Dit heeft de huisarts van de VN-gevangenis in Scheveningen dinsdagochtend geconstateerd.

Voorzittend rechter Alphons Orie heeft de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

Het tribunaal had maandag al willen beginnen met het Srebrenica-gedeelte van de rechtszaak. De 71-jarige Mladic kwam toen niet naar de rechtszaal omdat hij op doktersadvies moest uitrusten na een medische ingreep.

Volgens hoofdaanklager Serge Brammertz van het VN-hof in Den Haag is Mladic een van de hoofdverantwoordelijken voor de dood van meer dan 7000 moslims na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Probleem

Volgens VN-aanklager Dermot Groome ontstaat door het uitstel een probleem. Een overlevende van de massaexecuties na de val van Srebrenica is al in Den Haag gearriveerd om deze week te getuigen in het Mladic-proces. Uitstel en wachten maakt het voor het getraumatiseerde slachtoffer alleen maar zwaarder, aldus de Amerikaanse jurist.

Groome vroeg de rechters daarom de getuige desnoods in afwezigheid van Mladic te horen. Dat gebeurt woensdagochtend.

Lekkage

Dinsdagochtend werd de zaak eerst al uitgesteld vanwege een lekkage op de publieke tribune van de rechtszaal.

Alles over het Mladic-proces in ons dossier