'Iran opent twee uraniummijnen'

Iran heeft dinsdag twee uraniummijnen en een fabriek voor de productie van zogeheten yellow cake, een soort uraniumpoeder, geopend.

Dat heeft het staatspersbureau IRNA gemeld.

De Saghand 1 en Saghand 2-mijnen liggen in het centrum van het land. De Shahid Rezaeinejad-fabriek is jaarlijks goed voor de productie van zestig ton yellow cake.

Almaty

De opening van de nieuwe fabriek en de mijnen gebeurde in opdracht van president Mahmoud Ahmadinejad en kwam kort na het opnieuw mislukken van de jongste besprekingen in Almaty tussen Iran en de internationale gemeenschap over het nucleaire programma van het land.

Westerse landen en Israël verdenken Iran ervan heimelijk aan een atoomwapen te werken, terwijl Teheran zegt dat het atoomprogramma vreedzame doelen dient. Iran weigert waarnemers toe te laten tot enkele nucleaire installaties.

Kerry

Iran kan en mag geen kernwapen in handen krijgen, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Overleg tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland en Iran over het atoomprogramma van Teheran liep kortgeleden vast. "We staan open voor onderhandelingen", zei Kerry. "Maar het moeten geen eindeloze onderhandelingen worden."

Lees meer over:
Tip de redactie