Het toezicht op de eigenaar van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi in Japan is nog altijd te laks. Dat hebben deskundigen maandag gezegd. 

De kerncentrale heeft te kampen met aanhoudende technische problemen. Vorige maand viel door een stroomstoring de koeling voor een opslagbassin voor splijtstofstaven uit.

Afgelopen vrijdag werd het koelsysteem opnieuw getroffen door een storing en enkele uren later bleek dat er bij een opslagtank voor radioactief water lekkage was opgetreden.

Tsunami

De kerncentrale raakte in maart 2011 ernstig beschadigd. Als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende verwoestende tsunami werden de voedings- en koelsystemen van de centrale vernield waardoor er kernsmelting plaatshad.

Volgens onderzoekers van een Japanse parlementaire commissie die de kernramp en de reactie daarop onderzoeken, is de toezichthouder voor de nucleaire industrie in Japan nog altijd te laks. Er wordt zonder na te denken ingestemd met de maatregelen die Tepco treft.

In juli publiceerden de onderzoekers een rapport. Daarin schreef de onderzoekscommissie dat de ramp het gevolg was van menselijk handelen. Maandag legden negen van de tien leden van de commissie voor het eerst een verklaring af in het parlement.