Noord-Korea lijkt zich toch niet voor te bereiden op een vierde kernproef in de nabije toekomst.

Dat zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie maandag op basis van informatie van de activiteiten rond het testgebied. Eerder had het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging gezegd dat er wel tekenen zijn die erop duiden dat Noord-Korea een nucleaire test aan het voorbereiden is.

''We vonden geen ongewone bewegingen die een indicatie kunnen zijn voor het uitvoeren van een nucleaire test'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

China benadrukte maandag dat het vrede wil op het Koreaanse schiereiland en geen oorlog. Onderhandelingen ''zijn de enige effectieve oplossing'' om de spanningen weg te nemen en het is de verantwoordelijkheid van alle partijen terug te keren naar gesprekken over de kwestie, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

De huidige situatie op het schiereiland ligt ''gecompliceerd en gevoelig'' en China wil de spanningen zien afnemen, niet toenemen, voegde hij eraan toe.

Activiteit

Zuid-Koreaanse media berichtten maandag over buitengewoon veel activiteit in de noordoostelijke stad Punggye-ri. In de stad waar Noord-Korea al drie keer eerder een atoomtest uitvoerde op nabijgelegen terrein, zouden momenteel meer mensen en voertuigen zijn dan normaal.

De Noord-Koreaanse regering riep de ambassades in Pyongyang op ''de mogelijkheid te overwegen'' om het personeel te evacueren wegens de toegenomen spanningen op het Koreaans schiereiland.

Zuid-Korea heeft laten weten 'militair paraat' te zijn. De laatste kernproef van Noord-Korea was 12 februari dit jaar. Eerdere testen met atoomwapens waren in 2006 en 2009. Alle wereldmachten, waaronder Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot China, veroordelen de provocaties.

Er wordt gespeculeerd dat Noord-Korea zijn kernproef rond maandag 15 april houdt. Dat was de verjaardag van Kim Il-sung, de stichter van het stalinistische land en grootvader van de huidige leider Kim Jong-un.

Geen 'provocatieve acties'

VN-topman Ban Ki-moon heeft Noord-Korea opgeroepen geen ''provocatieve acties'', zoals een kernproef, te ondernemen. Hij zei na een gesprek met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dat hij geen specifieke informatie heeft dat Noord-Korea zulke acties overweegt.

De Zuid-Koreaanse secretaris-generaal van de VN zei te hopen dat de regering in Pyongyang zich houdt aan de resoluties van de Verenigde Naties. Hij zei ernstig bezorgd te zijn over de retoriek van Noord-Korea, die de spanningen op het Koreaans schiereiland verhoogt.

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea