Een protest van koptische christenen in de Egyptische hoofdstad Caïro is zondag uitgelopen op geweld tussen de betogers en een groep mannen. Volgens de hulpdiensten vielen er een dode en zeker 21 gewonden.

De politie rukte uiteindelijk uit en zette traangas in.

De christenen protesteerden bij de koptische kathedraal in Caïro tegen president Mohammed Morsi. Duizenden geloofsgenoten scandeerden eerder op de dag ook leuzen tegen Morsi tijdens een rouwdienst voor vier christenen die zaterdag omkwamen bij sektarisch geweld ten noorden van Caïro.

Een boze menigte, die volgens ooggetuigen bestond uit buurtbewoners, nam de kopten vanaf daken op de korrel met pistolen en stenen, waarna de christenen de kathedraal invluchtten. De oproerpolitie arriveerde even later en zette traangas in tegen beide groepen.

Gediscrimineerd

De Egyptische bevolking bestaat voor zo'n tien procent uit koptische christenen. De kopten klagen al langer gediscrimineerd te worden. Aanvallen op hen zijn sinds de val van Hosni Mubarak twee jaar geleden toegenomen.

Morsi verklaarde zondagavond, zo meldt persbureau AP, dat hij telefonisch met de koptische paus heeft gesproken. Het beschermen van moslims en christenen is een verantwoordelijkheid van de staat, liet hij weten.

''Ik beschouw elke aanval op de kathedraal als een aanval op mezelf'', verklaarde Morsi.