De president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft twee vooraanstaande medestanders van zijn politieke tegenpool ex-premier Julia Timosjenko, gratie verleend. 

Het gaat om Joeri Loetsjenko en Heorhej Filiptsjoek. Zij waren onder Timosjenko respectievelijk minister van Binnenlandse Zaken en van Milieu.

Ze zaten celstraffen uit wegens machtsmisbruik. Timosjenko zelf zit nog steeds in de gevangenis. De vrijlating van de ex-ministers valt samen met politieke spanningen in Kiev waar de parlementaire oppositie tegen Janoekovitsj opleeft.

Het Europees Parlement (EP) heeft de vrijlating verwelkomd. Volgens parlementsvoorzitter Martin Schulz is de vrijlating van Loetsjenko vooral te danken aan de inspanningen van medewerkers van het EP, Aleksander Kwasniewski en Pat Cox.

Timosjenko

Onder Janoekovitsj, die in 2010 aantrad, zijn er diverse rechtszaken geweest tegen Timosjenko en haar ministers. Timosjenko werd in 2011 veroordeeld tot 7 jaar cel wegens machtsmisbruik. De diverse rechtszaken hebben ertoe geleid dat de relatie tussen Oekraïne en de Europese Unie (EU) bekoelde.

Volgens de Verenigde Staten en de EU was de veroordeling van Timosjenko en haar ministers politiek gemotiveerd. De EU heeft de vrijlating van Timosjenko en haar medestanders als voorwaarde gesteld voor de ondertekening van akkoorden op het gebied van handel en nauwe samenwerking die in november moet plaatsvinden.

Zondag waren er geen aanwijzingen dat Timosjenko ook gratie wordt verleend.