Zwitserland heeft aangeboden te bemiddelen in de kwestie Korea.

Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regering in Pyongyang benaderd, bevestigde zondag een woordvoerster van het ministerie.

''Zwitserland is bereid bij te dragen aan het stoppen van de escalatie van spanningen op het Koreaanse schiereiland en is altijd bereid te helpen om naar een oplossing te zoeken'', zei ze.

Noord-Korea heeft de VS en Zuid-Korea herhaaldelijk met aanvallen bedreigd. De leider van het in stalinistische stijl geregeerde land, Kim Jong-un, is boos over sancties van de VN die recent tegen Noord-Korea werden afgekondigd en over militaire manoeuvres van Zuid-Korea en de VS.

Kim Jong-un zou als tiener in Zwitserland hebben gewoond onder de naam Un Pak.

China

De Chinese president Xi Jinping heeft in een toespraak gewaarschuwd dat niemand kan worden toegestaan Azië in chaos te storten. Hij sprak in het zuiden van China op het eiland Hainan en noemde het met kernoorlog dreigende Noord-Korea niet bij naam. Xi zei dat ''er volstrekt geen tolerantie zal zijn voor hen die chaos bevorderen voor egoïstisch gewin''.

De Volksrepubliek geldt als de enige grote mogendheid waar het stalinistische regime in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang nog op kan vertrouwen. Het Chinese begrip voor de leiding in Pyongyang lijkt de afgelopen weken echter af te kalven door alle dreigementen van de leider daar, Kim Jong-un.

Volgens Xi wordt de stabiliteit van Azië zwaar op de proef gesteld. De internationale gemeenschap moet volgens Xi hard aan veiligheid werken om ervoor te zorgen dat ''de wereld het toneel wordt van gezamenlijke ontwikkeling en niet van vechtende gladiatoren''.

Japan

De dreigementen van Kim Jong-un hebben ook in Japan tot bezorgdheid geleid. Het land bereidt zich voor op raketaanvallen, meldde het persbureau Kyodo zondag. Minister van Defensie Itsunori Onodera heeft volgens Kyodo zonder er ruchtbaarheid aan te geven de strijdkrachten opdracht gegeven zich op een eventuele aanval voor te bereiden.

De Japanse marine beschikt over afweersystemen om raketten neer te halen.

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea