Ronnie Brunswijk gaat in 2015 een gooi doen naar het presidentschap van Suriname.  

De oud-rebellenleider maakte dat in de nacht van zaterdag op zondag bekend, meldde de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Brunswijk, tegenwoordig showpromotor, deed meteen enkele verkiezingsbeloften. ''Ik wil alle armen in Suriname rijk maken. Als je huis op de veiling is beland, bel dan naar Bravo. Als je 100 dollar nodig hebt, dan bel je naar Bravo", zei Brunswijk, die ook bekend is als Romeo Bravo. 

De voormalige rebellencommandant hield een korte toespraak voor een optreden van de Amerikaanse rapper Rick Ross in het André Kamperveenstadion in Paramaribo.

''All we do is win win win, no matter what...", zong Rick Ross met Brunswijk naast hem op het podium, meldt Starnieuws. De rapper vroeg het publiek om Brunswijk te ondersteunen bij zijn poging president van Suriname te worden.

Tas met geld

Brunswijk had een tas met geld bij zich en gooide de biljetten naar het publiek. Aan vrouwen in zijn buurt deelde hij enkele biljetten van 100 Amerikaanse dollar uit.

Brunswijk (1961) was in de jaren 80 leider van de guerrillastrijders van het Junglecommando in Suriname. Hij vocht tegen de huidige president en toenmalige leider van het militaire bewind van Suriname, Desi Bouterse.

Gevangenisstraf

Net als Bouterse werd Brunswijk in Nederland bij verstek veroordeeld wegens cocaïnehandel. Het gerechtshof in Amsterdam legde de vroegere rebellenleider in 2000 een gevangenisstraf van zes jaar op voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 61 kilo cocaïne.

Het is daarom voor Brunswijk lastig om buiten het grondgebied van Suriname te komen. Hij loopt de kans om in het buitenland te worden opgepakt, omdat hij zijn straf in Nederland nog moet uitzitten. In Suriname zit hij veilig, omdat het Zuid-Amerikaanse land geen eigen burgers uitlevert.

Reactie Bouterse

De woordvoerder van president Desi Bouterse wil geen reactie namens de president geven. ''Waarom zou de president hierop moeten reageren? Mensen mogen hun ambitie hebben'', zei de woordvoerder in een korte reactie.