Iran wint met onderhandelingen over zijn nucleaire programma met de internationale gemeenschap alleen maar tijd.

Dat heeft Israël laten weten in een reactie op gesprekken van zes wereldmachten met Iran, die zaterdag opnieuw niets opleverden.

''Iran vertraagt de gesprekken opzettelijk om meer uranium te verrijken'', aldus minister van Strategische Zaken Yuval Steinitz. Volgens hem kan alleen een harde deadline Iran stoppen. Israël vreest dat Iran aan een kernwapen werkt.

''Sancties zijn niet genoeg en onderhandelingen zijn niet genoeg. De tijd is gekomen om Iran voor een militaire bedreiging te stellen'', aldus Steinitz. Hij riep de internationale gemeenschap daartoe op.

Volgens de minister, een vertrouweling van premier Benjamin Netanyahu, is binnen ''weken, een maand'' actie nodig als Iran niet stopt met verrijken van uranium dat kan worden gebruikt voor een kernbom. Netanyahu sprak eerder zelf van een ''rode lijn'' midden 2013.

Gesprekken

Verschillende gespreksrondes tussen Iran aan de ene kant en onder andere Rusland, China en de Verenigde Staten aan de andere kant, hebben er niet toe geleid dat Iran stopt met het produceren van hoogverrijkt uranium.

De EU-topdiplomaat Catherine Ashton liet zaterdag weten dat ze ondanks het gebrek aan voortgang niet negatief is over de onderhandelingen omdat de kwaliteit van de gesprekken goed zou zijn.

Iran spreekt tegen aan een kernwapen te werken. Het land zegt net als andere landen in de wereld het recht te hebben om uranium te verrijken.