Bij een aanval op een dorp in de Nigeriaanse staat Adamawa zijn zaterdag 11 mensen om het leven gekomen.

Ze werden dood gehakt of doodgeschoten, zei de politie, die denkt dat de islamitische sekte Boko Haram achter de aanval zit.

In het bestormde dorp woont ook een vice-gouverneur van de noordoostelijke staat Adamawa. Hij is ongedeerd gebleven, aldus de politie.

Boko Haram betekent 'westers onderwijs is zondig'. De sekte strijdt voor een onafhankelijke islamitische staat en invoering van de sharia (islamitische wetgeving) in het noorden van Nigeria. Ze zijn samen met andere moslimgroeperingen uitgegroeid tot de belangrijkste bedreiging voor de stabiliteit in Nigeria, de belangrijkste olieproducent van Afrika.

Opstandelingen

Nigeria strijdt in het noorden tegen islamitische opstandelingen, terwijl in de zuidelijke en olierijke Nigerdelta militanten actief zijn die zeggen te vechten tegen uitbuiting en onderdrukking.

Ook daar was dit weekeinde een ernstig incident. Militanten vielen een politieboot aan die vermoedelijk met motorpech kampte. Twaalf politiemensen zijn vermist en vermoedelijk niet meer in leven.