Een rechtbank in Egypte heeft zaterdag een verzoek om een verbod op een populair tv-programma van de bekende satiricus Bassem Youssef verworpen. 

De komiek zou de president Mohamed Mursi en de islam hebben beledigd.

Er loopt tegen Youssef nog wel een een onderzoek tegen hem wegens dezelfde beschuldigingen.

Een advocaat die banden heeft met de regerende Moslim Broederschap, had het verzoek om een verbod op persoonlijke titel ingediend. Hij eiste niet alleen een verbod op de uitzending, maar wilde ook dat de vergunning voor de onafhankelijke tv-zender CBC zou worden ingetrokken.

Belanghebbende

De rechter oordeelde dat de advocaat geen belanghebbende is in de zaak. Het Moslim Broederschap liet weten dat de advocaat niet handelde in opdracht van deze organisatie.

Youssef meldde zich vorige week bij de autoriteiten nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, omdat hij de president en de islam zou hebben beledigd. Hij werd later op borgtocht weer vrijgelaten.

Sketches

Youssef kreeg in 2011 naam wegens zijn amateurfilmpjes met satirische sketches van bekende personen. Toen de zender CBC zijn satirische show, die wordt vergeleken met The Daily Show van de Amerikaanse satiricus Jon Stewart, ging uitzenden werd Youssef ook bekend bij het grote publiek.

Lees alles over Egypte in ons nieuwsdossier