Duitse onderzoekers willen een onderzoek naar 50 vermeende oorlogsmisdadigers, die in de Tweede Wereldoorlog zouden hebben gewerkt als bewakers in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 

Dat hebben Duitse media zaterdag bericht.

Het centraal bureau in Ludwigsburg voor onderzoek naar nationaalsocialistische misdaden stelt dat de nu circa 90-jarigen medeplichtig waren aan moord. Volgens justitie wonen de voormalige kampbewakers over heel Duitsland verspreid. 

Justitie meent dat een proces tegen de verdachten een goede kans van slagen maakt en verwijst hierbij naar de zaak Demjanjuk.

Demjanjuk

De kampbewaker John Demjanjuk werd in 2011 veroordeeld tot 5 jaar cel wegens medeplichtigheid aan de moord op 28.000 joden in het vernietigingskamp Sobidor. De rechtbank in München omschreef hem toen als een ''onderdeel van een vernietigingsmachine´´. Demjanjuk, die volhield onschuldig te zijn, overleed vorig jaar op 91-jarige leeftijd.

Het Internationale Auschwitz-Komitee in Berlijn reageerde verheugd. ''Voor de overlevenden van Auschwitz, die de beelden van de kampen en van hun vermoorde familieleden hun hele leven bij zich dragen, is het belangrijke nieuws'' , aldus de organisatie in een verklaring.